:
 
 

Танцова премиера на Компания Дерида в Мавзолея на археологическия парк Виминациум, Сърбия

There are no translations available.

ChronoRay-Derida-1 1

На 25 юни 2024 г. от 21:00 часа в Мавзолея на археологическия парк Виминациум в Сърбия ще се състои премиерата на танцовия пърформанс "ChronoRay" на Компания Дерида. Събитието е ко-продукция с Белградския археологически институт и е част от проекта "Dancing Histor(y)ies", който цели да срещне историческото наследство със съвременния танц като му вдъхне нов живот и създаде връзка между миналото и настоящето. Премиерата е също така част от фестивала "ReMoving Borders" на археологическия комплекс Виминациум.

 

Хореографията и постановката на "ChronoRay" са дело на Живко Желязков, артистичен директор на Derida Dance Center. Специалното визуално въздействие в спектакъла е изградено с видео мапинг и 3D прожектиране, което преобразява внушителната среда на Мавзолея. То е дело на Ивелина Иванова, която е част от добре познатото Studio Phormatik и VidenieSpace. Танцът изпълняват Филип Миланов, Стефан Вучов и Михаил Бонев. Автор на музиката е Явор Зографски, а местните музиканти: Saša Kovač (акордеон), Predrag Paunović (саксофон) и Aleksandra Gajić (пиано) импровизират на живо, вдъхновени от движенията на танцьорите и визуалната динамика на представлението. В представлението участват и танцьори от местната общностна асоциация Kud Amare Roma. Продукционният процес се ръководи от Атанас Маев и Мира Георгиева.

 

 Пространството на Мавзолея, с неговата специфична архитектура и функционалност, са вдъхновение за изграждането на концепцията на спектакъла. Танцът започва от покрива на криптата и постепенно преминава на и под нивото на саркофазите и гробовете. Живко Желязков споделя: "Създаването на представление, което да е неразделно свързано с дадено пространство, е огромно предизвикателство. Изключително благодарен съм на нашите партньори от Археологическия институт в Сърбия за подкрепата и възможността за непосредствения достъп и директен контакт с избраното пространство. Това е много добър пример за обживяване на археологически обект със съвременно изкуство, а оттам и засилване на връзката и интереса на хората към културното наследство. Включването на най-нови технологии в тази интеракция с пространството създава добавена реалност, контекст и наситеност на преживяването."

 

 Фестивалът "ReMoving Borders" има за цел да премахне културните, социални, религиозни, полови, времеви и творчески бариери. 

 

 Официалното представяне на фестивала "ReMoving Borders" се състоя на 21 юни 2024 г. в Медия център Белград. Повече информация и видео от събитието можете да намерите на този линк. Директорът на фестивала Д-р Йелена Андекович-Грашар Jelena Anđelković-Grašar представи 3-дневната програмата, организационни аспекти и сътрудничеството с местната общност. Атанас Маев от Дерида, Хана Магдалена Гьодел от Il Dance (Швеция) и Силва Шафкова от 420People (Чешка република) представиха своите спектакли и сътрудничеството с местните общности. Чрез различни работилници и дейности, фестивалът насърчава креативното сътрудничество и сближаване.

 

 Пърформансът "ChronoRay" е част от програмата на фестивала и е с вход свободен и осигурен безплатен транспорт за зрителите от Белград до Виминациум. Събитието обещава да бъде неповторимо изживяване и симбиоза между танцово, визуално изкуство и историческо наследство, представена на един от най-впечатляващите археологически обекти в Европа.

 

 След Сърбия екипът на Компания Дерида ще замине за Сардиния, където между 6-ти и 15-ти юли  ще продължат работата си с местния партньор Associazione Enti Locali per le Attività Culturali e di Spettacolo на археологическата локация Тарос.

 

Българското участие в проекта е възможно благодарение на финансовата подкрепа на програма Творческа Европа и Национален Фонд “Култура”.