:
 
 
     
Description
Tри3ависим e инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, съвместно с Културна фондация А25, част от резидентската програма на център за съвременен танц и образование Derida Dance Center. Tри3ависим 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Медиен партньор на три3ависим 2018 е Jasmin.bg
Title: ТриЗависим 2018
Number: 68/18
Status: Closing date exceeded
Begin: Saturday, December 15, 2018 at 19:30pm
End: Saturday, December 15, 2018 at 21:30pm
Closing date: Saturday, December 15, 2018 at 20:30pm
Location: Derida Dance Center
Fees: Лв. 15.00 per person

 

47321095 447659819099169 3595480529807343616 n

 

Tри3ависим 2018 e инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, съвместно с Културна фондация А25, част от резидентската програма на център за съвременен танц и образование Derida Dance Center.

Tри3ависим 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Медиен партньор на три3ависим 2018 е Jasmin.bg

 

 

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Културна фондация А25 представят:

 

„три3ависим 2018“

 

Девето издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

 

Остават броени дни до премиерата на деветото издание на инициативата за съвременен танц пърформанс и инсталации три3ависим. 

 

И тази година три екипа работиха по артистичната интерпретация на концепцията „зависимост-независимост”, която се превърна в запазена марка на три3ависим. 

В резултат на това на 15 декември, от 19.30 ч. в Дерида Денс Център своите авторски миниатюри ще представят Жана Пенчева, Галина Борисова и Стефани Ханджийска, които почитателите на съвременната изпълнителска сцена познават от десетки проекти в София, страната и чужбина.

 

Тази година в три3ависим ще се говори (и пее!) за любов - в Six Love Songs на Жана Пенчева. Тя задава въпроси, които винаги имаме, но не винаги питаме – относно зависимостите и независимостите, в които различните форми на любов ни поставят. Колко сладко-кисела е любовта - към непознатото, към захарта? 

 

След „хореографския концерт” Six Love Songs започва „Това е всичко“ – „апотеоз за занаятчийството и технологиите”, както го определя екипът на Галина Борисова. С много сезал в ръце (и навсякъде) те се опитват да изградят един нов свят, в който всичко е много организирано, но и твърде разпадащо се. Посредством специално създадената „Група за сезал” пърформансът разсъждава върху това как си помагаме, пречим, разсейваме, мотивираме в живота и решенията си. Затова Групата призовава: „станете част от групата за сезал. Ние не ви агитираме. Ние ви предлагаме алтернатива. Ако не ви харесваме, можете да нарежете сезала на парчета. Ние ще го рециклираме, ще си направим шапки.”

 

Веднага след срещата със сезала като средство за движение и ограничение, три3ависим прескача във времето към „Пространствата” и най-новия проект на Стефани Ханджийска. В него публиката ще преживее множество „кратки пространствени ситуации” питайки се как дигиталното и сетивното влияят на пространствата? А как пространствата влияят на тялото? 

 

След трите изпълнения, зрителите са поканени да останат за разговор с артистите, в който всички въпроси и коментари са повече от добре дошли.  

***

„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ, която обединява професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. От 2012 г. "три3ависим" се провежда съвместно с Културна фондация А25.

 

три3ависим 2018 е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. 

 

Проектът се осъществява в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Derida Dance Center, включена в календара на културните събития на Столична община.

 

 Снимки: Илиян Ружин// Iliyan Ruzhin

Медиен партньор: Jasmin.bg

 

* * * три3ависим 2018 * * *

 

 

Хореографски концерт

 

SIX Love songs дава пространство на ново честно тяло, на групово тяло, на някой, който обича непознатото, конфликтите и захарта, на друг, който търси нещо друго, някъде другаде, на теб, на мен. Любовни потенциали, които се борят между червено, жълто, зелено и синьо. Като на игра. Понякога да. Понякога не.

 

В циничното поле на своите желания. 1.2.3.4.5.6. За да намериш любовта, трябва да си тръгнеш.

 

Тази работа е сътрудничество между продуцирането на музика и изследването на движението, чрез хореографски подход, в контекста на изпълнителските изкуства.

 

Концепцията за „хореографски концерт” се заражда по време на артистична резиденция между Цветан Момчилов и Жана Пенчева, проведена във Варна, в контекста на програма "Движещото се тяло"

 

Повече информация на:

zhanapencheva.com 

tsvetanmomchilov.com 

 

автор/хореография/изпълнител: Жана Пенчева 

музика/изпълнител: Цветан Момчилов

консултант драматург: Дарио Баррето Дамас

консултант художник/среда/костюми: Ралица Тонева

 

 

 

Гледането на изкуство изисква известна доза дисциплина, непосредствено въздействие и подреждане на факти. Първото тълкувание или впечатление не винаги е "правилното". Изисква се известно проучване, за да разберем добре авторите и техните произведения. 

 

"ТОВА Е ВСИЧКО" е едновременно начало и край. Това е строго организиране на пространство, където изпълнителите извършват композиционни задачи, за да изградят един нов свят, който е динамичен, организиран и същевременно разпадащ се. Проектът се занимава с това как да не се отклоняваме и разсейваме, докато гледаме и създаваме едно произведение (въпреки че в конкретния случай ние се занимаваме с детайлите на едно произведение, което не съществува), което се оформя внезапно пред нас, оголено и нестабилно, променливо и безкрайно на възможности. Как си помагаме или пречим докато поправяме или променяме нещо? Какви провокации ни разсейват или подтикват да продължаваме да работим? Как взимаме решения? Всеки наш избор е от решаващо значение. До каква степен решенията са внезапни и кога те са рационално изчислени? Кога сме вдъхновени и кога разочаровани? Нищо не може да ни тормози повече от това, да изискваме контрол над всичко." - Галина Борисова

 

Група за сезал: група за сезал https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-320340108797803/?modal=admin_todo_tour

 

идея и реализация: Галина Борисова в партньорство с Адриана Чернин/Виена, Емилиян Гацов/ Елби, Александра Спасова, Деница Даринова, Силвия Станоева, Стефан А. Щерев.

 

 

кратки пространствени ситуации 

 

Как възприемаме пространствата, които вече не населяваме?

Каква е разликата между дигиталния и сетивния отпечатък на пространствата?

Как пространството, реално или дигитално, хореографира тялото?

 

идея и реализация: Стефани Ханджийска 

изпълнители: Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Васил Зелямов 

звук екип: интернет

 Цена на билета за цялата вечер: 15 лв. Намаление за студенти на място (с представяне на документ): 12 лв. Цена за студенти от специалности в театрално и танцово направление: 4 лв.